Hoe het begon

1938: Scouting komt naar Veenendaal

Scouting bestond al enige tientallen jaren voordat dit spel, bedacht door de Engelsman Lord Baden Powell, doordrong tot in het Veen. In 1937 werd in Nederland voor het eerst een Wereld Jamboree gehouden. In Vogelenzang, vlak bij Haarlem. Deze internationale gebeurtenis in ons kikkerlandje kreeg veel aandacht in de kranten en op de radio. (Nee, televisie was er toen nog niet.) Vier Veenendaalse jongens werden zo enthousiast, dat ze ook het scoutingspel wilden gaan spelen. Ze vroegen aan de heer Bas de Lange of hij hun hopman wilde zijn. Zo werd op 26 februari 1938 Afdeling Veenendaal van de Nederlandse Padvinders, oftewel De Zwervers opgericht.

eerste-zwervers

Ere-akela’s

Na verkenners konden er vlak na de oorlog ook welpen bij De Zwervers terecht. Corrie de Ruiter leidde samen met haar zus Bep lange tijd de welpenhorde. Zij bleef zelfs tot 1963 akela. Haar opvolgster, Coby Schouten, had het ook zo naar haar zin bij de ‘padvinderij’, dat ze eerst als akela en later als groepsvoorzitter 21 jaar bij De Zwervers bleef. Beide akela’s, ‘Zwerver’ in hart en nieren, werden benoemd tot erelid van onze scoutinggroep.

1972: Nu ook voor meisjes

Soms groeide het aantal welpen en verkenners zo hard, dat er een tweede welpenhorde werd opgericht, of een tweede verkennertroep. In 1962 werd zelfs een tweede Veenendaalse scoutinggroep vanuit De Zwervers opgericht, De Valleijagers. Toen deze groep vier jaar later niet genoeg leiding meer had, werden De Valleijagers weer samengevoegd met De Zwervers. In 1972 konden voor het eerst ook meisjes lid worden van De Zwervers. Eerst alleen kabouters en vanaf 1980 ook padvindsters. Niet lang daarna werden de rowans en sherpa’s binnen onze groep opgericht. Sinds die tijd zijn De Zwervers flink gegroeid. Met 10 speltakken en twee ouderstammen zijn we uitgegroeid tot een van de grootste scoutinggroepen in de regio.

honkoud

1938 – heden: Van de heuveltjes naar de Zandheuvelweg

De Zwervers begonnen in 1938 letterlijk in een hutje op de hei. Het eerste honk lag aan de Slaperdijk op de Salamanderhei bij ‘de heuveltjes’. Na de oorlog konden de welpen en verkenners daar niet meer terecht. Na een aantal jaren zwerven, van een gymzaal aan de Hoogstraat tot een gebouwtje aan de Dijkstraat, van huisjes tegenover de Julianakerk tot zelfs bij akela De Ruiter thuis, werd in 1953 een nieuw eigen Zwervershonk geopend aan de Oudeveensegrintweg, bij het Julianaziekenhuis. Later werden daar een leidinggebouw en een honk voor rowans/sherpa’s bijgebouwd. Nadat een brand in 1992 het prachtige houten Zwervershonk tot aan de grond toe in de as legde, vonden de Zwervers tijdelijk onderdak in een houten keet van het ziekenhuis. Door financiĂ«le acties, zoals de dakpannenaktie, veel eigen werk en een flinke bijdrage van de gemeente Veenendaal, kon in augustus 1994 het nieuwe Zwervershonk aan de Zandheuvelweg worden geopend.

Jubileum

In 2010 vierden we samen met alle scoutinggroepen in het land het 100-jarig bestaan van Scouting in Nederland. In 2013 vierden we het 75-jarig bestaan van De Zwervers met een fantastisch groepskamp in Nistelrode. Ondanks onze hoge leeftijd is Scouting nog springlevend. De Zwervers zullen nog jaren door gaan met het scouten in Veenendaal!

Opbrengst zonnepanelen

Totaal 42,53 MWh
Dit jaar 2,30 MWh
Deze maand 326,34 kWh
Vandaag 0,00 kWh