Toeristische info

Veenendaal en omgeving:
Midden in Nederland, tussen Heuvelrug en Veluwe en aan de rand van de Randstad, ligt Veenendaal. Van oorsprong een klein dorp dat met name vanaf 1960 is uitgegroeid tot een stad van ongeveer 60.000 inwoners, 2.000 bedrijven en zo’n 500 moderne winkelbedrijven. Velen zullen zich Veenendaal herinneren uit de aardrijkskundeboekjes en dan met name om de tabaks- en textielindrustrie.

Tot in de zestiger jaren bepaalden dan ook enorme fabrieksgebouwen het beeld in Veenendaal. In die zestiger jaren voltrok zich langzaam maar zeker een transformatie van de bedrijvigheid en vooral de laatste tien jaar is er veel ontwikkeld op het gebied van productie, handel, maar ook sport en recreatie. Inmiddels is de, uit het aardrijkskundeboekje bekende, tabaks- en textielindustrie vrijwel geheel verhuisd naar het geschiedenisboekje. Slechts in historisch museum “Het Viseum” aan het Kees Stipplein kunnen nog herinneringen aan vroeger jaren worden opgehaald.

Veenendaal heeft plaats ingeruimd voor nijvere handel, hightech industrie, sport en recreatie. Folklore kent Veenendaal met de jaarlijks terugkerende “Bijenmarkt” die in juli wordt gehouden.

In Veenendaal valt steeds meer te beleven op uitgaansgebied. U vindt er onder andere een modern theater “De Lampegiet”. Hier kunt u terecht voor actuele voorstellingen van bekende acteurs, conferenciers, gezelschappen en musici. In de buurt van het theater vindt u diverse restaurants, kroegjes en terrasjes.


Recreatie:

In Veenendaal zelf kunt u volop fietsen en wandelen. Veenendaal is in 1997 niet voor niets benoemd tot Groenste stad van Europa en in het jaar 2000 tot de beste fietsstad van Nederland. Ook vlak buiten de gemeentegrenzen kunt u veel fietsplezier beleven. “De grote tuinen” van Nederland liggen vlak in de buurt: Binnen 10 km: de Veluwe Binnen 12 km: de Betuwe en het bijbehorende rivierenlandschap.

Binnen 300 meter ligt Nationaal park De Utrechtse Heuvelrug. Op ongeveer 30 minuten lopen ligt recreatiepark Kwintelooyen (in de volksmond: Zandgat). Kwintelooyen biedt spannende natuur, waar zich op de bodem oerprocessen afspelen als erosie, afzetting en moerasvorming. Schotse Hooglanders zorgen er voor de broodnodige variatie. Bovendien kunt u hier uitstekend wandelen (hike’s lopen) terwijl u geniet van de schitterende natuur.

Vanaf station Rhenen bent u binnen 10 minuten lopen bij Ouwehandsdierenpark in Rhenen. Aan de oostkant van Veenendaal ligt natuurgebied “De Blauwe Hel”. Via een vlonder heeft u toegang tot een gedeelte van het moerasgebied waar u zeldzame planten kunt zien. Voor meer recreatieve informatie kunt u terecht bij VVV/ANWB Veenendaal.


Openbaar vervoer:

Veenendaal is via drie treinstations goed bereikbaar per trein. Elk half uur kunt u vanaf station Veenendaal Centrum en Station Veenendaal-West vertrekken richting Utrecht of Rhenen. Vanaf station Veenendaal-West is het 20 minuten lopen naar het ‘Zwervershonk’ Vanaf station Veenendaal De Klomp kunt u elk (half) uur vertrekken richting Arnhem of Utrecht.
Binnen Veenendaal kunt u in de spits gebruik maken van een stadsdienst, lijn 255. Deze sluit aan op de treinverbindingen.

.

Opbrengst zonnepanelen

Totaal 42,00 MWh
Dit jaar 1,77 MWh
Deze maand 426,78 kWh
Vandaag 6,00 kWh